A borszűrés folyamata
A borgyártás során alkalmazott egyik fontos folyamat, a borszűrés célja, hogy a folyadékban lebegő, abban leülepedni nem akaró anyagokat eltávolítsák, ugyanis e nélkül a bor zavaros és homályos maradna. Ez különösen a fehér és rosé borok esetén zavaró; a vörösbornál kevésbé. Ehhez a feladathoz különböző szűrőgépeket használnak a borkezelő szakemberek.
A zavarosságért felelős részecskék eltávolítása
A szűrőben többféle anyag gondoskodhat a lebegő anyagok eltávolításáról, például szénpor, papír vagy azbeszt. Fontos, hogy a folyamat során használt eszközöket és anyagokat sterilizálják, ugyanis ellenkező esetben az ital megszűrve könnyebben megromlik, illetve az íze és a szaga is kellemetlen lehet. A zavaros borok tisztítása a derítéssel és a szűréssel kezdődik, melynek során először kovaföldszűrőt használnak, majd különböző technológiákkal kezelik a folyadékot, például lapszűrést, gyertyaszűrést vagy cross-flow szűrést alkalmaznak. Így lesz a bor tükrös és tiszta. A szűrőberendezések minden olyan apró részecskét kiszűrnek, amelyek zavaró hatást kelthetnek, ronthatnak a bor esztétikai tulajdonságain vagy ízén.
A szivattyubolt.hu-nál megvásárolható Rover Colombo borszűrők szűrőlapjai
Három féle borszűrőlapot különböztetünk meg:
- durva szűrők (előszűrés): Filter COLOMBO 0, Filter COLOMBO 4, Filter COLOMBO 8
tükrös szűrők (pl. kannásborok készítéséhez): Filter COLOMBO 12, Filter COLOMBO 16
palackozáshoz használt szűrők (legfinomabb szűrők): Filter COLOMBO 20 - vörösbor, Filter COLOMBO 24 - fehérbor (még a vörösbor színét is ki tudja szedni)
Fontos, hogy először a durva borszűrővel kezdjünk és haladjunk a finom borszűrők felé. Amennyiben egyből a finom szűréssel kezdünk akkor a szűrőnk nagyon gyorsan el fog dugulni és nagyon gazdaságtalanná válik a munkafolyamat.
A szűrőlapok feliratos/bordázott része a nyomóoldal fele kell nézzen. Esetenként borszínező anyagba is be szokták áztatni.
Tisztításuk enyhén lúgos bortisztítóval javasolt.
A bor karakteréért felelős anyagokat nem szabad eltávolítani
A technológia egyik kihívása, hogy a szűrő olyan anyagokat is eltávolíthat a borból, amelyek meghatározzák annak karakterét. Ennek kiküszöbölésére a szűrést derítés előzi meg, és a szűrés során egy kevésbé intenzív eljárást alkalmaznak. A Szivattyúbolt.hu kínálatában szereplő Rover borászati szűrők a bor mellett sör és pálinka tisztítására is alkalmasak.