Milyen elvárások vannak az élelmiszeriparban használható szivattyúkkal szemben?
A legfontosabb a higiénia, és a tisztíthatóság, amely a szivattyú alapanyagának megválasztásán és a felépítésén is múlik. Az élelmiszeriparban alkalmazható szivattyúk alapanyaga legtöbbször a rozsdamentes acél vagy bronz (általában bronz ház esetén is rozsdamentes a tengely).
Ezeknél az alapanyagoknál attól sem kell tartani, hogy az élelmiszer savtartalma vagy egyéb összetevői révén valami beleoldódna a szivattyúzott folyadékba, és elszínezné azt vagy befolyásolná az ízét.
A szivattyú felépítése befolyásolja azt is, hogy milyen sűrűségű és viszkozitású anyagok szivattyúzására alkalmas. Így élelmiszerekhez olyan készüléket érdemes választani, amely a sós víztől az olajokon át akár gyümölcspéppel is megbirkózik.
A szivattyú tömítésének ellenállósága a sokoldalú felhasználási lehetőségeket biztosítja.
Nem szabad elfeledkezni a szállítani kívánt folyadék hőmérsékletéről sem, a szivattyúk kiválasztása előtt mindig tájékozódjunk a maximális hőmérsékletről, amelyet a készülék elvisel az átpumpált folyadéktól!
Kiegészítő lehetőségek
A célnak megfelelően válasszunk ki az élelmiszeripari a szivattyúk teljesítményét. A teljesítmény határozza meg az emelőmagasságot, illetve az emelőmagassághoz tartozó szállítási teljesítményt, amely kiemelten fontos annak a rendszernek a szempontjából, ahova a szivattyú beépítésre kerül.
Nagyon fontos szempont, hogy a szivattyúnak rendelkeznie kell-e oda-vissza kapcsolóval, azaz szükség lesz-e arra, hogy a szivattyú az átfolyó folyadékot mindkét irányba képes legyen pumpálni.