Barion Pixel

A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat használunk. 

A telefonos megkereséseket jelenleg ügyfélszolgálatunk nehezen tudja fogadni. Kérjük a szivattyubolt@szivattyubolt.hu e-mail címre írják meg érdeklődéseiket!

Igyekszünk a lehető leggyorsabban válaszolni!

Megértésüket köszönjük!

Elfogadom

Hogyan válasszunk élelmiszeripari szivattyút?

Az élelmiszeripari gyártási folyamatok során sok esetben lehet szükség különféle viszkozitású folyadékok szivattyúzására. Például a tejüzemekben, borászatokban, csokoládé- és édesipari üzemekben, gyümölcsfeldolgozó üzemekben, olajpréselő üzemekben stb. a gyártásközi félkész termékeket vagy a végtermékeket szivattyúval szállítják a gépsorok között, illetve adagolják a csomagolásnál.

 

Milyen elvárások vannak az élelmiszeriparban használható szivattyúkkal szemben?

A legfontosabb a higiénia, és a tisztíthatóság, amely a szivattyú alapanyagának megválasztásán és a felépítésén is múlik. Az élelmiszeriparban alkalmazható szivattyúk alapanyaga legtöbbször a rozsdamentes acél vagy bronz (általában bronz ház esetén is rozsdamentes a tengely).

Ezeknél az alapanyagoknál attól sem kell tartani, hogy az élelmiszer savtartalma vagy egyéb összetevői révén valami beleoldódna a szivattyúzott folyadékba, és elszínezné azt vagy befolyásolná az ízét.

A szivattyú felépítése befolyásolja azt is, hogy milyen sűrűségű és viszkozitású anyagok szivattyúzására alkalmas. Így élelmiszerekhez olyan készüléket érdemes választani, amely a sós víztől az olajokon át akár gyümölcspéppel is megbirkózik.

A szivattyú tömítésének ellenállósága a sokoldalú felhasználási lehetőségeket biztosítja.

Nem szabad elfeledkezni a szállítani kívánt folyadék hőmérsékletéről sem, a szivattyúk kiválasztása előtt mindig tájékozódjunk a maximális hőmérsékletről, amelyet a készülék elvisel az átpumpált folyadéktól!

 

Kiegészítő lehetőségek

A célnak megfelelően válasszunk ki az élelmiszeripari a szivattyúk teljesítményét. A teljesítmény határozza meg az emelőmagasságot, illetve az emelőmagassághoz tartozó szállítási teljesítményt, amely kiemelten fontos annak a rendszernek a szempontjából, ahova a szivattyú beépítésre kerül.

Nagyon fontos szempont, hogy a szivattyúnak rendelkeznie kell-e oda-vissza kapcsolóval, azaz szükség lesz-e arra, hogy a szivattyú az átfolyó folyadékot mindkét irányba képes legyen pumpálni.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog Élelmiszeripari szivattyú