Régen a tűzoltók szivattyúja is kézi működésű volt – a modern változatokban már megoldották, hogy nagy mennyiségű vizet is kevés kézi erővel volt képes fecskendezni, de gondoljunk csak a fecskendőkre vagy a hozzájuk hasonló formátumú tortadíszítő vagy hurkatöltő eszközökre! Ne feledkezzünk meg a biciklipumpáról, és számos egyéb pumpatípusról, amit használunk a ház körül!
Milyen kéziszivattyúkat használunk manapság?
Általános alkalmazás
Kézi erővel működtetett szivattyúkat rendszerint a ház körül használunk, vagy olyan helyeken, ahol nincs szükség óriási teljesítményre. Szükség lehet még arra, hogy a szivattyú mobil legyen, adott esetben nem megoldható az elektromos vagy benzines betáplálás, ezért van szükség kézi meghajtásra.
A kézi szivattyúk működési elvük szerint lehetnek dugattyús, membrános, tekerős stb. felépítésűek, hasonlóan a más elven meghajtott szivattyúkhoz.
Víz- valamint gázolaj és üzemanyag szivattyúzás
A ház körül víz szivattyúzására van a legtöbbször szükség: talajvíz eltávolítása udvarról, földekről, a pincébe beszivárgó talaj – vagy csapadékvíz eltávolítása, kerti csap és locsolórendszer működtetése, ásott vagy vert kutakból víz kinyerése.
Gyakran lehet szükség – különösen, ha a háztartásban, gazdaságban sok motoros gép van – gázolaj, benzin szivattyúzására is. A különféle kézi átfejtők, hordószivattyúk változatos felhasználási lehetőségeket és teljesítményeket tesznek lehetővé. A hordóból való átfejtéshez gyakran szükség van bemerülő, akár teleszkópos szivattyúcsőre is.
Élelmiszeripar
A borászati szakma tipikusan olyan kézműves foglalkozás, amelyet sokan háztáji módszerekkel és eszközökkel végeznek, és gyakran van szükség a folyadék átfejtésére. A borászatban, mint élelmiszeripari termelésben azonban nagyon nagy figyelemmel kell lenni a szivattyú kiválasztásánál, hiszen nagyon fontos, hogy – mind az alapanyaga, mind a szerkezete – alkalmas legyen a fertőtlenítésre, és ne oldódjon ki belőle a savas közegben se semmilyen szennyezőanyag.
A borászati felhasználásnál is nagy arányban alkalmazzák az ún. hordószivattyúkat és átfejtőket, ami a hordóból való kiemelésre, illetve másik hordóba való átemelésre alkalmas.
Egyéb élelmiszeripari kistermelésnél (szörpök, gyümölcslevek, tinktúrák stb.) előállításánál is kiváló szolgálatot tehetnek, például a csomagolásokba adagolás során a kézi szivattyúk. A borászati eszközökhöz hasonlóan itt is nagyon fontos, hogy a szivattyú jól fertőtleníthető kell hogy legyen, ne korrodálódjon és semmilyen közeg ne oldjon ki az alkatrészekből semmit.
Speciális felhasználások
Speciális felhasználási céllal is készülnek kézi szivattyúk – igaz itt is a víz eltávolítása a cél – a hajófenék-szivattyúk a különféle hajókba (jacht, vitorlás stb.) beszivárgó víz eltávolítására szolgál.